Suomessa menee pääosin hyvin, suurin osa ihmisistä voi hyvin ja sen tietää moni ulkomailla. Silti meillä valitetaan ja puhutaan siitä kuinka asioita ei korjata. Miksi? Syitähän tälle on monia. Jotkut asiat ovat oikeasti huonosti, ja tässä yhteiskunnassa on vielä paljon kehitettävää. Sekä onhan valittaminen helppoa ja siitä saa luotua aikaan keskustelua, mutta kun yleisesti ottaen kaikki on hyvin, ihminen tekee helpommin pienistäkin asioista suurempia ongelmia. Joka periaatteessa ei ole huono asia ollenkaan, mutta samaan aikaan se on myös hyvin rasittavaa, varsinkin jos sitä tapahtuu usein. Se on raskasta itselle, niinkuin myös ympärillä oleville ihmisille.

Välillä kannattaa miettiä, että tuleeko valitettua liikaa pienistä asioista. On hyvin raskasta valittaa kaikesta, ja se antaa helposti turhan negatiivisen kuvan ihmisestä. Pidemmälle mietittynä se antaa negatiivisen kuvan isommastakin ryhmästä, kuten suomalaisista. Kyllähän moni ajattelee että suomalaiset valittaa paljon, pitäisi vain erottaa niin sanottu turhanpäiväinen valittaminen ja oikea kritisoiminen. Joskus valittaminen on oudolla tavalla mukavaa ja sillä saa purettua harmitusta, varsinkin asioista mitkä ei loppujen lopuksi ole niin isoja. Mutta liian usein se jää siihen, että valitetaan kuinka kaikki on pielessä ja kukaan ei tee mitään. Ja sitten etsitään syyllistä, usein muualta kuin itsestään.

Toki moni asia on kiinni muistakin ihmisistä, mutta se ei tarkoita ettei niihin voisi vaikuttaa. Tai ainakin yrittää. Vaikuttaahan voit monella tavalla. Voit vaikuttaa ostotavoillasi, käyttäytymiselläsi, puheillasi, äänelläsi vaaleissa tai vaikka ehdolle lähtemisellä. Pointtina se, että uskon kenen tahansa mahdollisuuteen vaikuttaa. Jokaisen oma tehtävä on vain löytää se oma tapa, riippuen motivaatiosta ja tavoitteista.

En siis tarkoita että kaikkien pitäisi aktiivisesti osallistua politiikkaan, sitä varten meillä on edustajia. Tarkoitan, että jos koet jonkin asian olevan pielessä, pelkkä valittaminen netissä tai tekstaripalstalla tuskin muuttaa sitä. Varsinkin jos se on vain tunteiden epämääräistä purkamista raivolla ja vihalla. Tottakai edustajien tehtävänä on ”lukea kenttää”, eli selvittää mitä hänen edustamat ihmiset ajattelevat maailman menosta. Mutta eivät hekään kaikkea kerkeä lukemaan.

Toivonkin että ensikerralla kun valitat, mietit näitä asioita: Auttaako valittamisesi? Voitko esittää kommenttisi asiallisemmin tai järkevämmin, jolloin se otettaisiin vastaan paremmin? Näiden jälkeen ulosantisi on todennäköisesti parempi, ja joku saattaa jopa hyötyä siitä. Lisäksi, voitko tehdä ongelmalle itse jotain? Myönnän kyllä sen, että itsekin valitan kavereille pikkuasioista. Sitä voisin ehkä vähän vähentää, mutta yritän kyllä mahdollisimman moneen asiaan vaikuttaakin. Toki ajattelen joskus oman valittamisen vain koomisena, jolloin se ehkä ei ole niin huono asia.

Riippuu kai näkökulmasta ja asenteesta, niinkuin moni muukin asia tässä maailmassa. Vaikuttamista ei kannata ajatella asiana jota vain kokeneet poliitikot tai ammattilaiset voivat tehdä. Kuka vaan voi vaikuttaa, jokainen omalla tyylillään ja panoksellaan. Isosti tai pienesti, miten vain itse haluaa. Ja siihen rohkaisenkin kaikkia.

– Julkaistu Kokkola-lehdessä 13.2.2019

No responses yet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *