EU-vaalit ovat nurkan takana. Nuorista pieni osa palautuu vasta eduskuntavaaleista, jotkut eivät tiedä koko vaaleista, toisia ei kiinnosta, toiset eivät tiedä ketä äänestää ja joillekin se on selvää. Viimeksi eurovaaleissa noin 10% nuorista äänesti, silloin voidaan jo puhua demokratiavajeesta. Yleinen äänestysaktiivisuus oli noin 42%, Suomessa jopa vielä vähemmän. Eli alle puolet Suomen äänestysikäisistä päättivät edustajamme paikkaan, josta ohjataan koko Euroopan unionin suunta. Alle puolet valitsivat edustajamme päättämään direktiivit ja kaikki, mistä täälläkin koko ajan jupistaan. Suomi myös toimii  vaalien jälkeen EU:n puheenjohtajamaana, siksi meidän edustuksemme  on erityisen tärkeä.

Vertailuksi mainittakoon se, että eduskuntavaalien äänestysprosentti nousi pari viikkoa sitten kaksi prosenttia, eli noin 72 prosenttiin. 

Miksi ihmiset eivät sitten koe näitä vaaleja niin tärkeiksi? Yleisimmät syyt johtuvat tietämättömyydestä. EU:n koetaan olevan etäinen, sekava, liian iso ja sanotaan ettei yksi ääni vaikuta. Kokemuksethan ovat jokaisen henkilökohtaisia, ja niitä ei tule vähätellä. Itse tiedän, että ääneni vaikuttaa yhtä paljon kuin kaikissa muissakin vaaleissa, varsinkin kun niin harva äänestää. Näissä vaaleissa puolustan äänen merkitystä samoin kuin muissakin vaaleissa; jos et äänestä, muut äänestävät puolestasi, eivätkä kaikki äänestä sinulle sopivaa ehdokasta. 

On totta, että Euroopan unioni on monimutkainen järjestelmä, mutta se on myös todella tärkeä ja siellä suomalaisia arvostetaan. On siis tärkeää äänestää omia arvoja vastaavaa ehdokasta, varsinkin sellaista joka sinne oikeasti haluaa, eikä vain puolueen ääniharavaa. Näissä vaaleissa suomalaisia puolueita tärkeämmässä roolissa ovat ehdokkaat ja europuolueet, mihin ehdokkaiden puolueet kuuluvat. Suosittelen siis äänestämään henkilöä, jonka arvomaailma sopii omaasi, ei myöskään ole yhtään pahitteeksi selvittää hänen europuolueensa ajamia asioita.

Päättäminen Euroopan parlamentissa on erilaista kuin eduskunnassa, asiat ovat laajempia ja henkilöllä on ehkä jopa puoluetta suurempi merkitys. Ajattelen, että henkilöllä on EU:ssa suurempi merkitys sen takia, että parlamentissa ryhmäkuri on joustavampi. Toinen vaikuttava tekijä on se, että edustajat eivät edusta Suomen, eduskunnan tai puolueensa linjaa, vaan tekevät päätöksensä pääasiassa omien arvojensa pohjalta.

Euroopan unioniin liittyy paljon väärinkäsityksiä, jotka osittain tulevat tiettyjen ryhmien ehdokkailta, mutta vielä enemmän sosiaalisesta mediasta. Somessa pitää olla tarkkana mitä uskoo, sillä siellä kuka vain voi jakaa omia ajatuksiaan välittämättä faktoista. Mielestäni ehdokkailla on näissä asioissa todella suuri vastuu, pahimmillaan olen kuullut että EU:ta verrataan Neuvostoliittoon, enkä ymmärrä miten tällaisia ihmisiä voidaan edes harkita edustajaksi. Vaadi siis faktat, älä usko kaikkea mitä kuulet, varsinkaan somessa. Muista että vaalipiirinä on koko Suomi, mutta ehdokkaiden arvoihin usein vaikuttaa se, mistä he ovat kotoisin.

Tässä oli vain vähän omia ajatuksiani liittyen EU-vaaleihin, aihe on laaja enkä ole mikään ammattilainen, mutta halusin tuoda oman korteni kekoon. Älä pelästy Euroopan unionin suurta kokoa, selvitä itselle sopiva ehdokas, mutta käytä äänesi harkiten. Älä anna ääntäsi henkilölle, joka ei sitä aio hyödyntää tai pyrkii pääsemään pelipaikoille valehtelemalla.

-Julkaistu Kokkola-lehdessä 8.5.2019

#

No responses yet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *