Kuulen usein ihmisten kertovan toisen harrastuksen tai muun tekemisen olevan ajanhukkaa, syyt ovat yleensä todella huonoja moiselle väitteelle. Otetaan esimerkiksi vaikka tietokoneella pelaaminen, sitä harrastin paljon aikaisemmin, nykyään aika kuluu pitkälti kaikkeen muuhun. Monesti kuulin kuinka pelaaminen on ajan tuhlausta, joka sai itsenikin pohtimaan sitä. Muutaman kerran asiaa mietittyäni totesin, että se oli kaukana vapaa-aikani haaskaamisesta, monistakin syistä. Mielestäni on helppo todeta, ovatko tekemäni asiat turhia. Mietin tuottaako tämä minulle iloa, rentoutumista, parempaa tulevaisuutta tai muuta vastaavaa. 

Edellä mainitutkin tunteet ja asiat ovat todella monipuolisesti tulkittavia. Nyt kun mietin vaikka tietokoneella oloa, johon on siis kulunut tuhansia tunteja, en koe mitenkään menettäneeni aikaa. Toki pelaamiseen ja tietokoneisiin käytetty aika olisi voitu käyttää johonkin urheiluun, johon olisin myös ajan saatossa kyllästynyt. Selväähän on että urheillessa kuntoni olisi noussut paremmalle tasolle, mutta kun koin pelaamisen miellyttävämmäksi, siihen kulutin aikani. Tottakai harrastin myös liikuntaa, mutta huomattavasti enemmän iltoja kului kavereiden kanssa erilaisia pelejä pelaillen. Tietokoneella ollessa tuli opeteltua lukuisia ohjelmia, sekä opeteltua uusia asioita internetistä joista on ollut myöhemmin hyötyä, joten toimikoot ne hyvänä lisänä.

Oman elämänsä eri hetkiä voi käyttää nykyään niin monella eri tavalla, että pakosti joskus miettii omaa ajankäyttöä. Hyvähän sitä onkin miettiä, jotta voi edetä elämässä sekä kehittää uusia asioita itselleen, harvoin teemme kaksikymppisenä samoja asioita kuin teimme viisivuotiaana. Jokainen tietysti itse määrittelee itselleen asiat mitkä kokee turhina, mutta eri asia on, kokeeko toinen ne turhiksi. 

Valmistuttuani ammattiopistosta tiesin, että armeijan alkuun on noin vuosi ja halusin tehdä itselle mieluisia asioita ennen inttiä. Halusin keskittyä pitkälti siihen, että töiden lomassa pääsen osallistumaan usein luottamustehtävien suomiin reissuihin. Viimeisen vuoden aikana minulla on ollut monenlaista tekemistä, välillä olen tehnyt enemmän töitä ja välillä keskittynyt enemmän luottamustehtäviin, harrastuksiin, kavereihin sekä muuhun rennompaan. Olen onnistunut säätelemään ajankäyttöäni hyvin näiden asioiden välillä, eli pääasiassa kaikki eri jutut ovat kulkeneet käsi kädessä. Pelaaminen ja sarjojen katselu toimivat usein sellaisina asioina joilla saan suurimmatkin stressit unohdettua hetkeksi, sillä niihin täytyy hieman keskittyä. Vaikken luonteeltani muutenkaan kovin usein stressaa niin, etten voisi keskittyä muihin asioihin. Yritän tässä monen mutkan kautta kuvailla ajatusmaailmaani siitä, kuinka mielestäni lähes kaikki mihin aikamme kulutamme, on jotenkin hyödyllistä. Enemmänkin saatan vertailla sitä, kumpi kahdesta eri asiasta hyödyttää minua tai muita enemmän ja se taas vaihtelee vähän väliä. Voi toki olla että sitä ihmiset tarkoittavatkin, sanovat vain asian hieman karrikoidusti.

-Julkaistu Kokkola-lehdessä 28.8.2019

#

No responses yet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *