Suomalaiset ovat kekseliästä kansaa, itseasiassa Suomi on yksi Euroopan innokkaimmista patentoijista väkilukuun suhteutettuna. Täältä ovat lähtöisin hienot asiat kuten tekstiviestit, sykemittarit, teollisesti valmistettu ksylitoli, AIV-rehu sekä nyhtökaura. Nyt kun ilmaston lämpenemisen hillitseminen ja ympäristöstä huolehtiminen ovat kovassa huudossa, näkyy se myös uusissa keksinnöissäkin. Pienestä maasta on tullut suuria mullistuksia teknologiaan aikaisemmin ja niitä tulee jatkossakin, mutta uskon yhä useammalla olevan rahallista arvoa suurempi merkitys.

Maassamme pyritään yhä enemmän leikkaamaan päästöjä isolla mittakaavalla, sekä parantamaan elintapojamme pienellä mittakaavalla. Tämä työ on tärkeää ja ihailtavaa, jolloin sitä myös perustellaan esimerkin näyttämisellä. Olemme pieni kansa, joka kuluttaa kokoonsa nähden paljon, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Valitettavasti kun olemme pieni kansa, en usko että maamme sisäisillä päästövähennyksillä pystymme maailman suuntaa muuttamaan. Uskon, että meidän roolimme on silti niin iso kuin vain haluamme sen olevan. Pienelläkin joukolla voidaan saada aikaan paljon hyvää, jos tahtoa riittää. Minä näen tahtotilan kyllä riittävän, onhan nyt jo tuotu markkinoille isojakin parannuksia. Kestävän kehityksen teknologian suunnitteluun tulisi panostaa jatkossa enemmän rahallisesti, mutta pelkkä raha ei riitä. Uusia menestystarinoita tulee nostaa yhä enemmän muiden tietoon, sillä sitä kautta innostetaan uusia tekijöitä mukaan. Olemme maltillista ja nöyrää kansaa, varsinkin Keski-Pohjanmaalla. Nämä ominaisuudet ovat hyviä, mutta välillä kaivataan rohkeutta tuoda keksintöjä esiin, jotta saadaan muitakin innostumaan.

Ajattelen siis, että meidän ei tulisi keskittyä leikkaamaan päästöjä meille tärkeistä pikkuasioista, vaan enemmänkin tukea uutta teknologiaa ja siinä sivussa kehittää kansalaisten kulutustottumuksia kestävämpään suuntaan. Ei siis esimerkiksi vähennetä autoilun päästöjä Suomessa kallistamalla ajamisen kustannuksia, vaan kehitetään ja halpuutetaan uusiutuvan energian käyttöä ajoneuvoissa. Suomessa on kehitetty laitteita, joilla bensiiniauto saadaan helposti kulkemaan ainakin 80% uusiutuvalla energialla. Teknologian lisäksi on tärkeää, että valtio tukee näiden uusien järjestelmien käyttöönottoa.   Hienona esimerkkinä toimii Sipilän hallituksen aloittama muuntotuki vanhoille autoille, joka myönnetään auton omistajalle kun hän muutoskatsastaa autonsa kulkemaan etanolilla tai biokaasulla. Tämänkaltaiset ratkaisut antavat pienituloisemmillekin mahdollisuuden vähentää päivittäisiä päästöjään. Etanoli- ja kaasumuutoksen tekeminen autoon on monella tasolla hyvä teko. Bioetanolia ja biokaasua tuotetaan nimittäin Suomessa, molemmat ovat hyvin ekologisia ja niiden kustannukset ovat huomattavasti perinteisiä fossiilisia polttoaineita pienemmät. Ympäristö kiittää lompakon kanssa yhdessä.

Suomessa panostetaan uusiutuvan energian kehittämiseen, näkyyhän se meillä katukuvassakin. Meren läheisyyteen ilmestyy aina vain tehokkaampia tuulivoimaloita ja rakennusten kylkeen parempia aurinkokennoja. Varsinkin aurinkokennojen kehitystä suomalaiset ovat olleet aktiivisesti rakentamassa. Pyritään siis päivittäisessä elämässä olemaan esimerkkikansana muulle maailmalle, ja kehitetään yhdessä uusia asioita jotka auttavat muitakin vähentämään päästöjään ympäri maapalloa.

-Julkaistu Kokkola-lehdessä 25.9.2019

#

No responses yet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *