Keskustelen uusien ihmisten kanssa aluksi usein varoen politiikasta, eli vaikuttamisesta. Varovaisuuteni on erikoista, sillä tykkään keskustella politiikasta jos se kiinnostaa kaveria. Olen silti varovainen asian suhteen, koska politiikka herättää joissakin voimakkaita tunteita. Ymmärrän niitä, joita aihe kuohuttaa, mutta välillä ihmisten kyvyttömyys keskustella tunteita herättävistä asioista harmittaa. Toki on täysin sallittua olla voimakkaasti mieltä asioista, mutta kun halutaan vaikuttaa asioihin, tietynlaista malttia kaivataan nykymaailmassa enemmän.

Yksi suuri muuttaja keskustelukulttuurissamme on sosiaalinen media. Paikka, joka parhaimmillaan antaa äänen hiljaisille, mutta huonoimmillaan puhujanpöntön asioihin perehtymättömille aiheuttaa sekasortoa. Olen keskustalainen ja tiedän, että se herättää joissakin negatiivisia ajatuksia, iso tekijä siinä on varmasti edellinen hallituskausi. Kuulenkin usein valittamista Sipilän hallituksen toiminnasta, kun kerron puoluekantani. Enempää edelliseen hallitukseen kantaa ottamatta haluan sanoa, ettei eri puolueiden yhteinen hallitus määritä omaa arvomaailmaani. Sipilän hallitus teki paljon asioita, monia huonoja ratkaisuja, mutta myös paljon hyvää. Asiasta aidosti ja avoimesti kiinnostuneet voivat näitä asioita selvittää, suosittelen tutkimaan muitakin kuin iltalehtien etusivun juttuja. Todellisuudessahan arvomaailmani määrittelen minä, ja valitsemani puolue kuvaa sitä parhaiten. Kaikessa en ole, enkä tule ikinä olemaankaan samaa mieltä puolueen johdon kanssa. Sehän politiikassa onkin haastavaa, kun kaikessa ei voi olla samaa mieltä, eikä omaa tahtoaan aina saa läpi. Vaikka se on haastavaa, näen sen silti mielenkiintoisena.

Politiikassa en pääasiassa voi päättää asioista yksin, jolloin joudun perustelemaan kantani  paljon paremmin. Kun joutuu perustelemaan, täytyy myös miettiä ajatuksiaan  tarkemmin, silloin selviää uusia näkökulmia ja mielipidekin voi muuttua. Itselläni ei tule mieleen asioita joista en voisi keskustella, kunhan keskustelukumppani kykenee kunnioittavaan vuorovaikutukseen. Kerron mielelläni puoluepoliittisista ajatuksistani, mutta varoen, koska jotkut luovat mielipiteensä ihmisestä jo puolueen perusteella. Koen olevani enemmän kuin puolueeni, niinkuin varmasti jokainen johonkin puolueeseen kuuluva kokee. 

Minulle keskustalaisuus on monia näkökulmia tutkailevaa, laajaa sekä rauhallista mutta uskottavaa vaikuttamista. Edellä mainitun oloista maailman parantamista toivon muidenkin puoluekavereiden ajavan. Toki joukkoomme mahtuu räväköitä  persoonia, joka on hillityssä määrin vallan mainio asia. Isossa saman arvomaailman omaavassa porukassa mielipiteitä jakavia henkilöitäkin tarvitaan pitämään keskustelu virkeänä. Itse en ole, enkä yritäkään olla erityisen kärkäs. Kerron mielipiteeni mieluusti, jos koen tuntevani aiheen tarpeeksi hyvin ja mielipiteeni mainitseminen tuo jotain järkevää keskusteluun. Toivoisin myös, että koulussa ja toisen asteen opetuksessa tuotaisiin puolueita enemmän ja rohkeammin esiin. Tietysti se vaatii tarkkaa suunnittelua, ettei luoda puolueellista kuvaa virallisesta opetuksesta. Tässä asiassa tärkeässä roolissa ovat paikalliset vaikuttajat ja vanhemmat, keskustelkaa avoimesti nuorisolle puolueista ja niiden tarkoituksesta. Sillä todellisuudessa niiden kautta tärkeimmät päätökset tehdään. Tietenkään puoluepoliittisesti sitoutumatonta vaikuttamista ei tule väheksyä, itsekin osallistun monesti sitoutumattomaan työhön ja sillä on paikkansa.

-Julkaistu Kokkola-lehdessä 23.10.2019

#

No responses yet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *