Miten keskustelet erimielisyyksistä toisen kanssa, kun juttelette kasvotusten? Kulkeeko keskustelu samalla tavalla kun juttelet sosiaalisessa mediassa? Ei tietenkään kulje, sillä pelkän kirjoittamisen kautta ei välity suurin osa ihmisen kommunikoinnista. Ethän nytkään tiedä minkälainen ilme minulla on kun tätä kirjoitan. Se tarkoittaa sitä että joudut argumentoimaan selkeämmin, ja miettimään tarkemmin mitä kirjoitat. Pitää muistaa, että kumpikaan teistä ei näe suurinta osaa siitä, miten ihminen luonnollisesti viestii. Keskustelu kasvotusten pelkän puheen kanssa, ei ole luonteva tapa kommunikoida. Ihmiset keskustellessaan viestii myös esimerkiksi elekielellä, ilmeillä ja sanojen painotuksilla. Eli väärinymmärtäminen on hyvin mahdollista varsinkin pelkän tekstin välityksellä. Itse pyrin sosiaalisessa mediassa pysymään itse aiheessa, ja selittämään epäselvät asiat selkeämmin. Tämänkaltaiset asiat on hyvä pitää mielessä, kun keskustelee sosiaalisessa mediassa.

Halusin kirjoittaa tästä aiheesta, koska sosiaalisessa mediassa keskustelu menee helposti överiksi. Ihmiset menevät ohi aiheen, asian sijasta hyökkäävät henkilöön, selittävät epäselvästi, ymmärtävät väärin ja pahimmillaan ymmärtävät tahallaan väärin. Joskus myös vääristellään tai keskitytään täysin vääriin asioihin. Minua suututtaa tällainen tapa keskustella, koska se ei juurikaan ketään ikinä hyödytä. Pitää olla valmis kuulemaan mitä toisella on sanottavaa, jos aikoo keskustella. Tuntuu hölmöltä että nämä asiat ovat niin pahasti hukassa, vaikka niitä on opeteltu jo lapsesta asti. Sehän kyllä johtuu siitä että suurin osa ihmisistä ei osaa vielä kunnolla sosiaalista mediaa ja unohdetaan ettei toinen näe sinua. Suosittelen, että seuraavalla kerralla kun keskustelu alkaa muuttua tappeluksi, pysähdy hetkeksi. Lue viestit uudestaan, mieti voisitko täsmentää ja selittää helpommin asiasi. Älä myöskään pelkää myöntää olleesi väärässä, suurin osa kunnioittaa sitä. Niin kuin kasvotustenkin jutellessa. Täytyy muistaa että juttelet oikealle, elävälle ihmiselle, jonka saatat kohdata muuallakin kuin sosiaalisessa mediassa. Jos meinaat sanoa jotain mitä et kehtaisi sanoa kasvotusten, ei ehkä kannata sitä sanoa somessakaan.

Sosiaalisessa mediassa on helppo kommentoida, huudella mitä sattuu. Sitä helposti unohtaa kuinka moni kommenttisi lukee, vaikka ei siihen vastaa. Somessa on vielä se vaarallinen lisä, että kirjoittamasi kommentti saattaa näkyä siellä vielä vuosienkin kuluttua. Sen unohtaa niin helposti, ja tarpeeksi hölmöistä kommenteista saatetaan ottaa kuvakaappaus, jolloin et välttämättä saa niitä pois. Vaikka vanhojen asioiden esille tuominen on monesti aika turhaa, koska usein mielipiteet ja asenteet muuttuu, saattaa joku silti käyttää vanhojakin viestejä sinua vastaan. 

Keskustelu ihan kasvotustenkin on taitolaji, ja sitä kannattaa ihan tietoisesti harjoittaa. Kun keskustelu kasvotustenkin on monesti vaikeaa, on somessa keskustelu vielä hankalampaa monelle, lähes kaikille. Älä hätiköi, älä takerru liian pieniin asioihin, keskity argumentoimaan selkeästi ja keskity vuorollasi toisten viesteihin. Välillä joku ymmärtää väärin. Jos näin käy, voit pyytää anteeksi epäselvää viestiäsi, jos viestissäsi on pienikään mahdollisuus väärinymmärrykseen. Joskus on hyvä vain lopettaa keskustelu, jos toinen ei kykene asialliseen keskusteluun, mutta monesti suunnan voi muuttaa jo yhdellä rauhallisella viestillä. Näitä kun pohtii, saattavatkin asiat riidellä, eivätkä ihmiset.

– Julkaistu Kokkola-lehdessä 13.3.2019

#

No responses yet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *