On eettisesti ristiriitaista, että nuorisotyötä tekevä liittomme saa vuosittain ison potin rahaa peliriippuvaisilta, jotta voimme rahoittaa toimintamme. Sekä Veikkauksen toiminnan muuttuessa tunnistautumista vaativaksi että tietenkin koronapandemian takia, on Veikkauksen tuotot pienentymässä merkittävästi. Olemme siis pisteessä, jossa rahoitus on leikkaantumassa lukuisilta yleishyödyllistä toimintaa pyörittäviltä järjestöiltä pois. veikkausvoittovarojen ongelmallisuus on ollut tiedossa jo vuosia, mutta vasta nyt kun tilanne on käsillämme ja rahat uhkaavat loppua, puhumme ääneen niistä ongelmista. 

Hallitus päätti vastikään kompensoida täysimääräisesti veikkausvoittovarojen leikkaukset järjestöjen rahoitukseen tältä vuodelta. Tiedämme, että tämä vaihtoehto ei ole kestävä. Jossain vaiheessa väistämätön on edessä, ja meidän on hyväksyttävä se, että avustuksemme vähenevät. Asennoitumalla väistämättömään, uskon meidän pääsevän sellaiseen tilaan, jossa voimme tehokkaammin kehittää toimintaamme sellaiseen suuntaan, jossa leikkaukset eivät lamauta meitä.

Olen henkilökohtaisesti täysin valmis uudistamaan toimintamme tulorakennetta sellaiseksi, että pääsemme irti Veikkauksen varoista. Pidän heikommassa asemassa olevien yhteiskuntamme jäsenten maksamaa hintaa peliriippuvaisuudestaan liian kovana. Koko Veikkaus-järjestelmä on mielestäni kyseenalainen.

Liittohallituksessa olleena tiedän, ettei helppoja säästökohteita meidän toiminnassamme ole. Tämän vuoksi pitää löytää uusia keinoja arvokkaan toimintamme rahoittamiseen. Meidän tulee itse löytää ratkaisut, sillä vain me itse ymmärrämme poliittisen nuorisotoiminnan tärkeyden. Valitettavaa on, etteivät kaikki muut sitä välttämättä näe – tai näin olen aiheen tiimoilta käydystä keskustelusta huomannut. 

Taloudellista pääomaa on osattu hankkia aiemminkin, osaamme hankkia sitä nytkin. Kyse on asenteesta ja tahtotilasta. Uskon, että yhteisen haasteen tiedostaminen ja yhdessä sen eteen työskentely, on mahdollisuus saavuttaa yhä yhteisöllisempi järjestö niin liitto- kuin piiritasollakin. Olen valmis etsimään piirien ja liiton kanssa yhteistyössä uusia varainhankintakeinoja, joilla voimme tasapainottaa toimintamme tulorakennetta. Myynnistä innostuneena, ja sitä opiskelevana, haluan olla mukana kehittämässä Keskustanuorten rahoituspohjaa monipuolisin keinoin.

Olen käynyt keskustelua Veikkauksen tilasta tämä vuoden kesällä yhdessä kansanedustaja Joonas Köntän kanssa. Keskustelu on edelleen löydettävissä Instagram-sivultani. Videolta kuulet enemmänkin ajatuksiani mm. Veikkauksen ongelmallisuudesta sekä järjestömme kulurakenteesta. Käy kuuntelemassa ja kommentoi!

Eemeli Valli,

Vallitseva valinta Keskustanuorten varapuheenjohtajaksi Tornion liittokokouksessa 29.-31.10.2021

Lue lisää minusta: http://www.eemelivalli.fi/kuka-olen/

No responses yet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.